Wat is astrologie?
Astrologie betekent letterlijk: ”De taal der sterren”.
Aster = Ster
Logos = Gedachten-inhoud, rede, woord. Dus vrij vertaalt; de taal der sterren.
Astrologie is een poging tot het begrijpen, en dus beredeneren van de veronderstelde taal der sterren, of, sterrenduiding. Maar strikt genomen is de zon de enige ster in ons zonnestelsel, de andere hemellichamen noem je Maan en planeten; Mars, Venus, Mercurius, Pluto, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus.
Hebben die planeten nu invloed op alles wat er op aarde is?
Dat is toch eigenlijk wat iemand beweert die horoscopen maakt?
Wetenschappelijk is dit niet hard te maken. Toch is het een eeuwenoude leer. In de late Middeleeuwen stond astrologie in hoog aanzien. Er was een leerstoel in astrologie aan verschillende universiteiten, onder meer in Maagdenburg, Padua, Parijs, Rome, en Wenen.
De door Newton veroorzaakte omwenteling in het Westerse Natuurkundige denken veroorzaakte dat de wetenschappelijke waarde van de astrologie niet langer aanvaard werd.
Toch is het voor iedereen wel te zien welke invloed bepaalde hemellichamen hebben.
Het getij is de periodieke wisseling van de waterstand, en de daarmee samenhangende getijstroom, die op Aarde optreedt als gevolg van de zwaartekracht van de Maan en, in mindere mate, die van de Zon.
De invloed van de Zon is helemaal overduidelijk, denk maar aan de seizoenen. Zonder de Zon zou er zelfs geen mogelijkheid voor leven zijn op de aarde.
De rest van de planeten hun werking is subtieler, niet zo direct in het oog springend, tot men het misschien gaat onderzoeken zoals dat ooit gedaan is met de Zon en de Maan (in 1687 voor het eerst door Isaac Newton).
Hoe zie je de werking of invloed van de hemellichamen?
Om de duiding voor iets of iemand te kunnen geven, heb je de standen van de diverse hemellichamen nodig. Een soort plattegrond, geldend voor een bepaalde tijd of plaats op de wereld. Een dergelijk tekening heet horoscoop, samengesteld uit het Griekse woord “hora” (wat uur betekent) en “skopein” (wat zien-kijken betekent).
Iemand die astrologie beoefent “kijkt in het uur”.
Hij neemt niet alleen de feitelijke toestand aan de hemel waar- die is verstandelijk te bestuderen en meetbaar-, maar dóór die feitelijke toestand heen kijkt hij naar hun betekenis; hij ziet in (krijgt dus inzicht).
Wat kan men verwachten van een horoscoop?
De astroloog kan aan de hand van een berekende horoscoop heel wat afleiden over het karakter van de persoon.
Daar uit voortvloeiend een flink stuk over het verloop van het leven van de persoon.
Hij gaat er van uit dat karakter en gang van zaken in het leven van iemand nauw verbonden zijn. En kijk maar om je heen, er zijn geen 2 mensen die exact hetzelfde reageren op een zelfde gebeurtenis. Dus wat een en dezelfde gebeurtenis veroorzaakt, heeft voor elk individu een ander gevolg, dit door aard en aanleg.
Daarom zei de Griekse wijsgeer Pythagoras:” Mens, ken Uzelf”.
Zelfkennis vermijdt veel narigheid. Met een horoscoop tracht de astroloog de karaktereigenschappen te analyseren en zo de vooruitgang door het leven te zien. Wat er belangrijk is voor iemand, hoe men met het leven omgaat enz.